Nici nu s-a sfarsit bine un an dement, ca Traian Basescu dezgroapa din nou, cu buna stiinta, securea razboiului, inventand o noua atributie prezidentiala: respingerea numirii unei persoane nominalizata de catre premier pentru ocuparea unui fotoliu ministeria din motive de ... "perceptie publica negativa".
Aseara, la o ora de maxima audienta, in timp ce televiziunile se pregateau sa disece convorbirile mai mult decat amicale dintre sirianul Omar Hayssam si anchetatorul sau, procurorul Ciprin Nastasiu, o bomba informationala a explodat spontan-organizat, deturnand atentia opiniei publice de la coruptia din Justitie. Dovedind un simt extraordinar al manipularii, Basescu a invadat indirect ecranele televizoarelor cu un comunicat de presa, in care anunta in mod public ca respinge candidatura liberalei Norica Nicolai pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei pe motiv de ... criterii subiective, nicidecum Constitutionale. Rezultatul: Basescu a impuscat doi iepuri deodata.
1) Cazul "Hayssam - Nastasiu" a fost rapid lasat deoparte de analisti, fapt care l-a ajutat indirect pe Basescu sa nu se discute despre filiera Hayssam, care poate conduce la amicul presedintelui, doctorul Yassim, nimeni altul decat "mostenitorul" afacerilor sirianului disparut din Romania cu ajutorul serviciilor secrete.
2) Presedintele i-a ridicat mingea la fileu premierului Tariceanu, care a strambat din nas atunci cand a fost fortat de aripa dura din PNL sa o nominalizeze pe Norica Nicolai la Justitie.
Ca atare, daca tinem cont de acest ultim punct de vedere nu este de mirare faptul ca Guvernul nu a avut o reactie imediata la Comunicatul Administratiei Prezidentiale vizavi de faptul ca Basescu interpreteaza Constitutia dupa bunul plac, refuzand sa semneze numirea unui ministru din motive pur subiective si foarte greu cuantificabile (daca ar fi sa vorbim despre moralitatea, criteriu pomenit de presedinte atunci cand a refuzat sa semneze numirea Noricai Nicolai, atunci primul om din stat este ultima persoana care ar trebui sa vorbeasca : vezi cazul Udrea - fosta colaboratoare apropiata cuplului PSD Bitnner - Nastase, injuriile aduse jurnalistilor, dosarul Mihaileanu, afacerea "Flota", apropierea postelectorala de parintele FNI Sorin Ovidiu Vantu etc etc).
Ce m-a mirat insa cel mai tare a fost faptul ca refuzul numirii Noricai Nicolai a gasit-o in off-side pe liberala: la momentul la care televiziunile faceau public comunicatul Administratiei Prezidentiale, candidata la Justitie habar nu avea de reactia lui Basescu. Basca de motivatiile presedinteui privind respingerea nominalizarii.
***
Iata textul integral al Scrisorii remisa de (inca!) Presedintele Romaniei premierului Calin Anton Constantin Popescu Tariceanu. Concluziile le trageti dumneavoastra. Fiecare dupa cum cunoaste Constitutia sau ... dupa cum il duce capul. Insa eu zic ca daca cititi atent continutul scisorii si aveti habar de ceva Drept Constitutional ar trebui sa tremurati la gandul ca presedintele reinventeaza legea de baza din stat dupa cum vor muschii, sentimentele si orgoliile lui pure si personale.
COMUNICAT DE PRESĂ (08 ianuarie 2008)
REF: Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis astăzi, 08 ianuarie a.c., o scrisoare Primului Ministru, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Stimate domnule prim-ministru,
Prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator, nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei, şi nici în rândul partenerilor noştri externi.Funcţia de ministru al Justiţiei implică mult mai mult decât îndeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea oricărei alte funcţii de membru al Guvernului.
Funcţia de ministru al justiţiei presupune, printre altele, „reputaţie neştirbită şi moralitate”, ţinând cont de faptul că ministrul justiţiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistraţi, care trebuie să dea dovadă de onorabilitate ce nu poate să fie umbrită de nici o faptă, şi cu atât mai mult de una de notorietate publică. De asemenea, întrucât ministrul Justiţiei este şi membru al CSAT, voi acorda o atenţie deosebită nominalizării pentru această funcţie.
Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea Regulamentului. Legat de acest eveniment s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din câte ştiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sancţionată cu avertisment pentru aceste fapte.
Urmare a redării publice a imaginilor desfăşurării acţiunilor doamnei Nicolai şi a rudei acesteia, a rezultat o reacţie negativă a opiniei publice.
Pentru cele de mai înainte, sunt nevoit să resping candidatura doamnei Norica Nicolai pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, şi vă rog să desemnaţi o altă persoană care să întrunească condiţiile necesare şi indispensabile funcţiei de membru al Guvernului României şi de ministru al Justiţiei, ţinând cont şi de prevederile incidente acestei demnităţi, inclusiv ale domeniului pe care îl va coordona.
Având în vedere imperativul de a confirma prin fapte, şi nu doar declarativ, voinţa politică de a construi şi consolida o justiţie independentă, îmi permit să vă sugerez opţiunea pentru un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faţa cetăţenilor, cât şi în relaţia cu magistraţii, independent din punct de vedere politic.În ceea ce priveşte decizia dumneavoastră, vă reamintesc faptul că România se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele următorului raport nu sunt dintre cele care să ne permită o abordare superficială a problemei justiţiei având în vedere involuţiile generate pe de o parte de prestaţia ultimului ministru al justiţiei, iar, pe de alta, de emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă şi legi de către Guvern şi Parlament. Aş dori să precizez că nu anticipez o aplicare a clauzei de salvgardare pe justiţie, ci doar vă solicit să găsiţi sau, împreună să găsim, soluţii pentru a diminua percepţia partenerilor noştri europeni că după aderarea la Uniunea Europeană nu ne-am mai respectat angajamentele.
Respingerea candidaturii s-a făcut ţinându-se cont de prevederile Constituţiei României şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 356/2007.
Traian Băsescu, Preşedintele României”
Departamentul de Comunicare Publică