Nu sunt suporter stelist, nici rapidist. Sunt doar jurnalist. Insa isteria nationala creata dupa derbiul Rapid – Steaua, intrerupt de echipa de arbitrii Alexandru Deaconu – Nicolae Marodin – Adrian Vidan, m-a facut curios sa aflu ce se ascunde in spatele acestui scandal. O sa incep de la cotidianul "Cancan", care a sugerat – prezentand dovezi foto - ca sub pretextul definitivarii strategiei meciului, cei trei arbitri s-au intalnit intr-o benzinarie cu opt ore inaintea fluierului de inceput pentru a pune la cale un blat. Habar nu am daca cei trei au fost sau nu blatuiti de cineva. Insa m-a pus pe ganduri informatia vehiculata de « Cancan » conform careia jurnalistii au aflat ca Deaconu va fi delegat arbitru inainte ca membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor sa fi anuntat oficial ca el va fluiera in Giulesti la derbiul cu Steaua. Speculatiile celor de la "Cancan" sunt alimentate de o serie de informatii despre acesti trei arbitri, pe care le-am descoperit pe Google si care ar putea conduce la doua ipoteze (speculatii?):
1) ori decizia oamenilor in negru condusi de Deaconu de a opri derbiul ce poate decide una dintre participantele fotbalului romanesc in Liga Campionilor ar putea fi o compensatie in favoarea Stelei ca urmare a faptului ca acum cinci ani cei trei comis greseli impardonabile in defavoarea echipei patronata de Becali.
2) ori a fost o decizie sentimentala a lui Deaconu (fiu de magaziner la FRF!), ca urmare a faptului ca a jucat fotbal la Steaua si ca a fost facut sergent major de clubul condus de Gigi Becali.
Habar nu am daca o fi asa sau nu. Nu spun ca oamenii in negru au fost rau intentionati, blatuiti, sau atat de tampiti incat sa creeze o isterie nationala. Insa cautand pe net, am dat peste scandalul creat de Deaconu - Marodin - Vidan la derbiul FC National – Steaua, desfasurat in martie 2003 in cadrul etapei a 17-a a Ligii I. Atunci, exact aceeasi trei "cavaleri" ai fluierului au creat un imens scandal, fiind suspectati ca au fost manjiti.
La vremea respectiva, din cauza ca au viciat in fata unei intregi natiuni rezultatul derbiului mentionat, Biroul Executiv al Comisiei Centrale de Arbitri (CCA) a decis - la propunerea Comitetului de Analiză-Evaluare din cadrul CCA (format din Constantin Gheorghe, Ioan Igna, Vasile Avram si Tudor Constantinescu) – retinerea de la delegari a fluierasilor Deaconu si Marodin pentru sapte, respectiv trei etape.
Atunci, conform conducerii CCA, lui Deaconu i s-au imputat atunci urmatoarele faze:
- neacordarea a doua penalty-uri pentru Steaua (min. 40 - fault Sapunaru la Iacob – acesta din urma si-a fracturat clavicula fiind dus de urgenta la spital, faza la care "bancarul" trebuia sa primeasca si cartonas rosu; min. 60 - fault Burca la Iacob, fara avertisment pentru jucatorul lui FC National);
- neacordarea de cartons galben pentru M. Oprea (min. 7), Mozacu (min. 69), Radoi (min. 71 - ar fi fost al doilea, urma eliminarea), Sapunaru (min. 78), Bundea (min. 87), A. Cristea (min. 90).
La randul sau, Marodin a fost acuzat atunci pentru urmatoarele greseli:
- oprirea unui atac direct pe poarta al Stelei, in min. 62, semnalizand in mod eronat ofsaid la Oprita;
- a indicat in mod eronat in min. 82 o lovitura de la poarta in favoarea lui FC National, desi se impunea un corner pentru Steaua;
- nu a colaborat in mod permanent cu Deaconu la fazele petrecute in apropierea sa si ramase nesanctionate de "central".
Culmea, dupa acel scandal din 2003, cei trei oameni in negru au bagat capul la cutie (n.r. - Deaconu a plecat din tara imediat dupa meci; coincidenta face ca acum a plecat la munte). Dupa ce spiritele s-au calmat, Marodin a iesit la rampa pozand in nevinovat si declarand sec: “Nu suntem hoţi! Nu am furat nimic. Au fost greşeli umane ! ».
Dupa ce lumea “uitase” incidentul, Marodin (al carui copil joaca fotbal la Dinamo si din acest motiv nu ar trebui sa arbitreze meciuri in care e implicata echipa din Stefan cel Mare sau rivalele sale la titlu) a revenit si a contratacat cu tupeu, sustinand ca retinerea sa de la delegari « doar pentru un corner şi un ofsaid la limită, a fost cam dură”.
Din punctul meu de vedere, cei trei ar fi trebuit exclusi din arbitraj dupa scandalul din 2003 de la derbiul FC National – Steaua. Ori, in cel mai bun caz, retrogradati pe viata in divizia judeteana. Insa cum deciziile le iau oamenii “cooperativei”, “incidentul” (a se citi blatul) respectiv s-a dus uitarii. Rezultatul: trioul “buclucas” a inceput sa fie din nou delegat la meciuri importante de catre sefii CCA, desi Gheorghe Constantin promitea la momentul respectiv sanctiuni dure impotriva celor care starnisera pasiuni inimaginabile in randul a milioane de microbisti.
Iata doar cateva exemple:
3 aprilie 2005: FC Arges - FC Farul
Arbitri: Sorin Corpodean, Nicolae Marodin, Adrian Vidan
10 septembrie 2005: Poli Timisoara - Gloria
Arbitri: Alexandru Deaconu, Adrian Vidan, Miklos Nagy
24 septembrie 2005: FC Arges - FC Vaslui
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Florin Stanescu
16 august 2005: Romania - Israel (meci amical)
Arbitri: Sebastian Colţescu, Nicolae Mavrodin, Adrian Vidan
11 martie 2006: Poli Iaşi – Poli Timişoara
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Adrian Vidan
7 februarie 2007: Romania- Republica Moldova (amical)
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Adrian Vidan
16 martie 2007: FC National - Unirea Urziceni
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Ioan Onicas
25 februarie 2007: FC Arges – Universitatea Craiova
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Catalin Savu
10 noiembrie 2007: Dinamo – Rapid
Arbitri: Augustus Constantin, Nicolae Marodin, Adrian Vidan
Arbitru de rezerva: Adrian Deaconu
15 martie 2008: Poli Timişoara - UTA Arad
Arbitri: Alexandru Deaconu, Ion Marodin, Miklos Nagy
17 martie 2008: FC Vaslui - Poli Timişoara
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Cătălin Savu (observatori: Florin Gâtejan şi Dan Petrescu).
20 martie 2008: Rapid – Steaua (meci intrerupt in minutul 73)
Arbitri: Alexandru Deaconu, Nicolae Marodin, Adrian Vidan (rezervă a fost arbitrul Aurelian Bogaciu, care este des intalnit fluierand alaturi de Marodin si/sau Vidan; observatori: Valentin Alexandru şi Dan Petrescu).
P.S.: Apropo de lovirea lui Deaconu la meciul Rapid - Steaua. Din imaginile video se vede cum desupra capului arbitrului apare un obiect “zburator” care apoi (se pare ca) il loveste pe acesta in cap. Din imagini am sesizat ca arbitrul era cu fata la tribuna. Deci “bricheta” venea din fata. In mod normal, orice persoana aflata in locul arbitrului s-ar fi ferit instantaneu (instinctul de conservare) sesizand ca un obiect “zburator” se indreapta spre el. Insa Deaconu nu s-a ferit deloc. Si nici nu a reactionat in milisecunda imediat urmatoare ... impactului. A dat semne ca a fost lovit abia dupa cateva secunde bune (cand a si inceput sa mimeze o durere profunda). Ceea ce ridica semne de intrebare!
Insa daca ma gandesc ca Deaconu nu a vazut de-a lungul carierei sale faze evidente, atunci e de inteles ca nu vazut nicio bricheta minuscula indreptandu-se catre el. Dar... din imagini se mai observa ca Diaconu a pus intai mana dreapta la cap (FILM 1), dupa care, in alte imagini (FILM 2) pune mana stanga la cap. Pana la urma in care parte a fost lovit Deaconu, ca nu o fi fost bricheta aia bumerang ca sa-l loveasca si in stanga si in dreapta sfeclei. Si mai e ceva: de ce dracu nu a reactionat Deaconu in milisecunda urmatoare impactului, ci mai tarziu, cand bricheta era deja in iarba?
Acum vorbind strict despre situatia creata: daca am sta sa judecam drept, conform regulamentelor, atunci primul meci care ar fi trebuit oprit in fotbalul romanesc ar fi fost acela in care Ganea a gatuit un arbitru sau cand un jucator de la rapid a fost lovit in cap cu un surub. Si daca acest lucru s-ar fi intamplat, ar fi existat un precedent. Iar acum, intreruperea derbiului Rapid – Steaua nu ar mai fi iscat atatea isterii. Insa la noi se judeca cu doua unitati de masura. Ca asa e in fotbal, mai ales cand e vorba despre cascaval (nu despre mita vorbesc, ci despre milioanele de euroi care vor veni de la UEFA de la ocupanta locului secund care va accede in Liga Campionilor). Daca ar fi dupa mine, as decide rejucarea meciului, cu o echipa de arbitri straini, sa vedem care echipa merita intr-adevar sa acceada in Liga Campionilor. Si dupa ce as lua aceasta decizie, as taia in carne vie daca s-ar mai intampla pe stadioanele de fotbal huliganisme sau vicieri de rezultate ca urmare a “greselilor umane” facute de “cavalerii” fluierului gen Deaconu (asa cum s-a intamplat si la meciul Poli Iasi - CFR Cluj, in urma caruia echipa ardeleana a fost invinsa dupa un penalty inventat de “celebrul” Augustus Constantin).