16 octombrie 2007

SEMNELE DE INTREBARE ALE SCANDALULUI "REMES-MURESAN-CIORBA-CALTABOS"

Scandalul caltabosilor imi miroase pe zi ce trece tot mai mult a rafuiala politica. Sa nu inteleaga cineva ca iau partea spagarilor Remes si Muresan. Departe de mine gandul acesta! Insa facand o analiza a evenimentelor am constatat cateva aspecte interesante in privinta scenei "PLICUL CU CEI 15.000 DE EURO".
DATA: 23 septembrie 2007
LOCATIA: Piata Dorobanti, Bucuresti
DERULAREA EVENIMENTELOR: Muresan se afla pe o terasa in zona Dorobanti cu Remes. Fostul ministru Muresan primeste un telefon de la Ciorba. Iese de pe terasa si se intalneste cu omul de afaceri. Din imaginile prezentate de TVR si pe Internet, se vede cum cei doi studiaza cu atentie o serie de hirtii (probabil format A4). Ciorba explica ceva, Muresan urmareste atent. Acesta din urma ia hartiile si le baga intr-un dosar. Ciorba deschide o servieta si scoate un plic pe care-l pune sub dosar. Apoi cei doi se despart. Muresan ia dosarul sub brat si pleaca inapoi pe terasa unde-l astepta Remes. Urmeaza discutia dintre cei doi. Apoi Muresan se ridica si pleaca primul. La scurta vreme pleaca si Remes.
SEMNE DE INTREBARE:
1) Auzind inregistrarile, toata lumea a sustinut ca pe terasa Muresan ii cere lui Remes sa-si deschida servieta sa-i dea plicul cu bani. Cu toate acestea, in imaginile prezentate pe TVR si pe Internet, la momentul la care Remes iese din restaurant nu avea in mana nicio geanta. Sau cel putin eu nu am vazut-o in inregistrarea respectiva.
2) La momentul la care Ciorba i-a dat plicul lui Muresan, aceasta savarsise deja infractiunea de dare de mita: ii oferise caltabosul si palica lui Remes, la "botul calului", la resedinta ministrului de la Baia Mare. Ca atare, omul de afaceri trebuia pus sub acuzatie. Cu toate aceste, el nu este pus sub acuzatie. De ce oare (mai ales ca avea bube in cap)? Surse oficiale mi-au dezvaluit ca Ciorba a aflat ca e urmarit (DE UNDE? DE LA CINE?) si la sugestia CUIVA s-a dus la procurori sa se spovedeasca. Acestia, in loc sa-l puna sub acuzatie, este indemnat de catre oamenii legii sa mai savarseasca allta infractiune de dare de mita (oferirea pliculului cu cei 15.000 de euro), lucru interzis de legea penala.
3) Surse oficiale mi-au dezvaluit ca cei 15.000 de euro au fost marcati cu insemnul "MITA DNA". Adica proveneau de la DNA. Deci erau bani publici! Din cauza ca nu a existat un flagrant (de ce oare ?), banii s-au pierdut. Rezultatul: gaura publica de 15.000 de euro, care se va recupera din buzunarele contribuabililor.
CEL MAI MARE SEMN DE INTREBARE:
Surse din SRI - singura abilitata sa faca inregistrari telefonice, au declarat ca institutia nu a fost implicata in aceasta actiune. Rezultatul: interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Remes si Muresan au fost efectuate ilegal. Si totusi ce institutie a efectuat inregistrarile? Ca oficial DNA nu dispune de tehnica.
MORALA: Pentru ca probele au fost adunate ilegal, in instanta dosarul pica. Chiar si daca ar fi existat un flagrant. Din acest motiv s-a luat la un moment dat decizia ca strategia sa fie schimbata. Si a iesit circul mediatic. In urma caruia Traian Basescu a pus bomboana pe colva sustinand ca in dosarul Caltabosul, care e in fisetul sau de la Cotroceni, sunt alte dovezi mai interesante.
Aceasta scandal imi da mult de gandit. Spun inca o data: nu iau apararea nici lui Remes, nici lui Muresan. Este clar ca cei doi nu sunt curati! Sunt speriat insa la gandul ca daca unui ministru i se poate intampla asa ceva (ex: ascultarea ilegala a telefoanelor), inseamna ca un om simplu poate fi oricand bagat la apa ilegal.
--------
Pe blogul sau, Dan Andronic a prezentat astazi o versiune interesanta a scandalului. Si el sustine ca sursele sale i-au dezvaluit ca banii era marcati cu "MITA DNA" ceea ce inseamna ca erau bani publici. Prezint integral textul lui Dan (sper sa nu se supere), pentru ca este deosebit de interesant si de savuros:
Telenovela caltaboşilor are un final interesant: surse din UM 0962 mi-au dat istoria reală a flagrantului. Ratat. Totul era pregătit! Denunţătorul Ciorbă făcuse denunţul, luase banii marcaţi cu "mită" de DNA, îi predase lui Mureşan, echipa de supraveghere filma, procurorii erau nerăbdători, când stupoare...Mureşan nu i-a dat plicul lui Remeş. Adică i-a dat un plic, numai că nu era ăla cu cei 15.000 euro marcaţi. "Abandonaţi! Abandonaţi! Nu s-a livrat marfa", urla procurorul în căştile echipei de supraveghere. Mai mult, Mureşan a schimbat toţi banii la o casă de schimb valutar, echipa de filaj l-a pierdut şi au rămas şi fără banii marcaţi! Liniştit, Ioan Mureşan şi-a plătit datoriile, restanţa la apartament, iar când s-a făcut percheziţie nu s-a mai găsit nimic...
Stau şi mă întreb!? Cât de cretini să fie oamenii lui Băsescu din DNA ca să dea drumul la o casetă care de fapt nu dovedeşte nimic. Cât de cretină să fie Rodica "Colonelul" să dea drumul la o casetă care nenoroceşte un om, doar pentru că a primit ordin. De la oamenii care i-au citit dosarul de la Securitate. Cât de cretini să fim să mai acceptăm aşa ceva!