13 aprilie 2009

BASESCU, "BANII CASTIGATI CINSTIT" SI DOLARII DISPARUTI DIN PETROKLAV INC. BAHAMAS





Chestionat de saptamani bune cu privire la averea acumulata de famiglia sa, vremelnicul preşedinte al Romaniei, Traian Basescu, a simtit, azi la amiaza, nevoia sa reactioneze. Ma asteptam ca presedintele sa vina cu documente si sa le infunde GAOZARILOR care-l cautau la conturi. Numai ca in loc sa devoaleze, cu documente oficiale, izvorul resurselor financiare acumulate de-a lungul anilor de famiglia sa - asa cum trebuie sa o faca orice sef de stat din respect pentru fiecare contribuabil - taticu' lu' eurofotomodelu' EBA s-a apucat sa strige in gura mare ca scandalul averii prezidentiale ar fi o opera a mogulilor Voiculescu şi Vântu, ambii (chipurile!) "intrati in trepidaţii că se poate întâmpla până şi oamenilor foarte bogaţi să fie chemaţi în faţa autorităţilor” si interesati ”să se oprească funcţionarea instituţiilor statului”.
“Mulţi dintre cei care au mijloace de a face o presiune publică pe preşedinte, şantaj la preşedinte nu ezită să o facă utilizând trusturile media. Probabil prin acest şantaj public «stai că îţi punem noi familia în discuţie» - şi trebuie să recunoaştem, fiica cea mică, fiica cea mare, fratele, aştept ziua în care încep campaniile împotriva soţiei, probabil deprecierea e atât de mare încât va veni şi rândul soţiei - acest lucru nu arată decât o presiune formidabilă făcută de nişte oameni care se simt în dificultate în faţa justiţiei (...). Nu s-au găsit la mine bani de la FNI (...) Fie că vorbim de trustul domnului Vîntu - deocamdată nu a găsit nici la mine, nici la fiica mea bani de la FNI, fie că vorbim de trustul domnului Voiculescu - nu sunt bani de Crescent la mine în casă, nici în casa fiicei mele. Sunt bani câştigaţi cinstit. Presiunea pe care o fac este să se oprească funcţionarea instituţiilor”, a decretat tatal lu' EBA, uitand insa sa aminteasca de implicarea sa (cel putin pe hartie) in inginerii financiare precum FLOTA, Banca Unirea, Baneasa Investment sau Satul Francez.
Ma asteptam ca anumiti fosti colegi din presa, care cunosc bine traiectoria politica (dar mai ales financiara) a lui Traian Basescu, sa reactioneze la explicatiile acestuia vizand provenienta averii famigliei ("sunt bani castigati cinstit") si sa-i puna anumite intrebari. Legate strict de dosarul FLOTA. Din pacate insa, probabil din teama de a nu fi etichetati drept "gaozari", deontologii care s-au perindat pe la televiziunilor mogulilor s-au lansat in diverse discutii puerile, uitand sa pomeneasca despre un scandal financiar care arunca (cel putin) o umbra de indoiala asupra modului in care famiglia actualului sef al statului a reusit sa intre in elita financiara a tarii avand la baza un singur salariu de bugetar.
Desi nu mai activez ca jurnalist, ma simt dator sa (re)public anumite documente care au mai aparut in presa de-a lungul anilor. Sper ca de aceasta data, in calitate de roman care (zice ca) militeaza pentru adevar, moralitate si legalitate, Traian Basescu sa se simta obligat sa probeze detaliat, cu documente, in fata milioanelor de contribuabili care i-au acordat votul, modul in care famiglia sa a ajuns sa detina o avere impresionanta. Si astra in conditiile in care, sotia sa dezvaluia in presa acum cativa ani ca dupa Revolutie, in famiglia Basescu factura de telefon reprezenta o povara financiara extraordinara pe umerii comandantului. (FACSIMIL 3 - stanga sus).

ABRACADABRA cu milioane de dolari in contul nr. 3057631 deschis de PETROKLAV INC. BAHAMAS la CITY BANK LONDRA
Dupa cum reiese dintr-o sinteza realizata in perioada 2002 - 2003 de Parchetul National Anticoruptie si remisa Comisiei speciale privind raspunderea ministeriala de la Presedintia Romaniei (FACSIMIL 1), taticu' lu' EBA a fost la un moment dat banuit ca a jucat un anumit rol in evaporarea a unor sume semnificative in valuta din contul Petroklav Inc. Bahamas - companie prin care s-a topit FLOTA.
Afacerea respectiva nu a fost investigata de anchetatori pana la final, desi mass-media (vezi cotidianul "ZIUA", Nr. 3937 / 24 mai 2007) a atras atentia ca la momentul disparitiei celor 500.000 USD actualul sef al statului avea dubla calitate de ministru al Transporturilor si presedinte - director general (cu drept de semnatura in banca) al boardului Petroklav (infiintata din ordinul lui Basescu Traian in 1991 si in care acesta se autonumise administrator), iar cel care l-a urmat imediat in functie la conducerea companiei din Bahamas, numitul Posedaru Romanuel, a sustinut in fata anchetatorilor ca habar n-a avut de existenta sumei respective in contul firmei "pana la efectuarea urmaririi penale" (in cauza FLOTA).
Din probele administrate de magistratii PNA, suma mentionata s-ar fi volatilizat prin contul nr. 3057631 (deschis la data de 27 iunie 1991 la City Bank Londra de catre reprezentantii Petroklav Inc. Bahamas; prin acest cont s-au rulat milioane de dolari, fara autorizarea BNR, obligatorie la acea vreme), dupa 20 iulie 1992 - data la care compania "nasita" de Traian Basescu si Calin Marinescu (zis "Shogunul"), acesta din urma fost secretar de stat la Transporturi, isi incetase activitatea. Procurorii PNA au aratat (FACSIMIL 2) ca disparitia celor 500.000 USD ar avea legatura cu ipotecarea ilegala a mineralierului Bacesti in favoarea Cristiania Bank - Oslo, in schimbul obtinerii unui credit suplimentar (si neprevazut) de 4.000.000 USD de catre holdingul Petromin Overseas Inc. Liberia (POI Liberia), controlat de CNM Petromin SA. Documente oficiale arata ca respectivul credit s-ar fi returnat dupa cum urmeaza:
  • 3.250.000 USD - au fost virati in contul companiei "United Dutch", care conform investigatiilor efectuate de PNA a reiesit ca nu exista;
  • 250.000 USD - au fost virati biroului de avocatura "Sinclaire Roche et Temperley";
  • 500.000 USD - au fost virati la data de 28 septembrie 1992 in contul de la City Bank Londra al Petroklav Inc. Bahamas, al carei director - presedinte era ministrul Traian Basescu, cu mentiunea "for credit", desi compania din Bahamas isi incetase activitatea din 20 iulie 1992 (conform presei, procurorii PNA detineau dovezi ca imediat dupa intrarea celor 500.000 USD in contul Petroklav Inc. Bahamas, Traian Basescu a demisionat din toate functiile detinute in compania respectiva).