1 martie 2008

LUCIAN BUTE DIN NOU CAMPION MONDIAL!

La numai o zi dupa de a implinit 28 de ani, Lucian Bute, şi-a păstrat azi-noapte titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a 10-a, pe americanul William Joppy (39-4-1, 30 KO). Disputat la Bell Centre Montreal (sala multifuncţională folosită pentru meciuri de hochei de echipa Montreal Canadiens sau pentru concerte), meciul a fost vizionat de 16.000 de spectatori care au platit intre 50 şi 400 de dolari canadieni pentru acest meci. Conform datelor oficiale, bursa acestui meci a fost de un 1.000.000 de dolari, din care 70% i-au revenit lui Lucian Bute. Inainte de meci, Lucian Bute (22-0-0, 18 KO) era favorit clar la pariuri, cotele fiind între 1.04 şi 1.08 in favoarea sa. Din pacate, meciul nu a fost televizat in Romania, din cauza unor probleme financiare, insa a fost transmis de Radio Romania Actualitati si de televiziunea canadiana TVA. Pentru cei care nu au urmarit meciul, iata cele mai importante momente preluate de la TVA.


RUNDA 1
- Bute prinde cateva lovituri de stanga foarte bune, Joppy încearcă să riposteze. Pe finalul rundei însă Bute îl bagă în corzi pe Joppy, şi caştigă astfel clar această repriza.
RUNDA 2 - Bute îl domină întreaga rundă pe Joppy, lovindu-l cu stanga direct şi cu upercut. Repriza îi revine iarăşi românului. Între runde americanul refuză să se aşeze pe scaun. Joppy este nervos deoarece nu are multe reuşite în meci.
RUNDA 3 - Joppy încearcă lovituri directe, nu-i reuşesc. Lucian loveşte prin directe şi upercuturi. Şi Joppy reuşeşte un croşeu. Pe final Bute loveşte puternic cu stanga şi caştigă şi această rundă.
RUNDA 4 - Americanul începe mult mai bine decît pană acum, îi aplică cîteva lovituri directe lui Lucian. Lucian îl prinde însă de două ori pe american în corzi. Runda este mult mai disputată, americanul are cateva reuşite. Lucian a cistigat si a patra repriza cu o directa si un uppercut de stinga. Joopy a trimis o directa de dreapta la care Lucian a ripostat cu o directa de stinga aclamata de toti cei prezenti la Centre Bell.
RUNDA 5 - Lucian îl aleargă pe Joppy în tot ringul, îl loveşte des şi este clar la conducerea rundei. Lucian reuşeşte cateva croşee şi upercuturi care-l zăpăcesc pe american.
RUNDA 6 - Joppy dansează în jurul lui Bute, care nu stă aproape de american. Ambii reuşesc lovituri directe, publicul începe să scandeze „Bute, Bute”. Lucian caştigă şi această rundă.
RUNDA 7 - Două croşee reuşite de Joppy în această rundă. Lucian revine şi-l prinde în colţ pe Joppy, reuşind un final fulminant. Bute caştigă si aceasta runda.
RUNDA 8 - Bute îl ţine în corzi un minut pe Joppy, îl loveşte succesiv, dar americanul rezistă la loviturile primite. Lucian este şi el pus apoi în corzi, dar runda îi revine.
RUNDA 9 - Lucian Bute loveşte de mai multe ori. Joppy nu mai rezistă si cade la podea. Se ridică însă şi runda se încheie.
RUNDA 10 - Lucian îl loveşte de mai multe ori pe Joppy. Acesta cere ajutorul arbitrului. KO TEHNIC! BUTE ÎNVINGE!

Imediat dupa finalul meciului, în timp ce sala ii canta „La mulţi ani” boxerului român (nascut la 28 februarie 1980), acesta a declarat: "Vă mulţumesc că sunteţi aici. Vă mulţumesc pentru susţinerea voastră. Sunteţi extraordinari, am nevoie de voi. Este o onoare pentru mine felul în care mă susţineţi. Am muncit mult pentru acest meci şi am demonstrat lumii intregi că merit să fiu campion. Joppy a uitat că Montrealul nu este doar un loc de patinaj, ci şi unul de box. Dedic această victorie tuturor femeilor din Romania, surorilor şi mamei mele. Vă mulţumesc din suflet şi vă iubesc. Abia aştept să vin acasă".