30 mai 2008

PISANIA CARE ACUZA - ILIE SARBU BLESTEMAT PE PERETII BISERICII DIN VARIAS




In data de 23 mai a.c., cotidianul Fruncea din Timisoara a publicat un articol referitor la prigoana comunistilor impotriva unei biserici din Varias. In mod surprinzator, jurnalistii de la Fruncea pomenesc si numele lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in guvernul PSD si fost consilier la MItropolia Banatului inainte de 1989. Conform articolului respectiv, pe care mi-am permis sa-l postez pe blogul meu in cele ce urmeaza, Ilie Sarbu si tovarasii sai comunisti de dinainte de 1989 au fost blestemati pe peretii bisericii in Varias de preotul paroh pentru greutatile pe care le-au facut la ridicarea lacasului de cult. Acum, "uitand" de trecutul sau odios, Ilie Sarbu candideaza pentru presedintia Consiliului Judetean Timis, judetul in care inainte de 1989 se opunea constructiei de biserici. Curat murdar...


Biserica ortodoxa romåna din Varias, judetul Timis, are o poveste aparte. Construit contrar canoanelor, din cauza ordinelor comunistilor si ale unor oameni din Mitropolia Banatului, lacasul de cult nu a putut fi totusI oprit. “Daca stiam ca vine revolutia, nu ma apucam de construit”, zice parintele Constantin Puiu, fostul paroh din comuna timiseana Varias, cånd isi aminteste de cele intåmplate påna la ridicarea bisericii. “Aici era o casa, pe care o foloseam ca si capela. Oamenii nu s-au multumit insa cu o simpla bisericuta si au vrut mai mult”, adauga preotul, pensionat de cåtiva ani.
Atunci au aparut problemele, pentru ca regimul comunist nu era de acord cu ridicarea de biserici. Locuitorii din Varias, in frunte cu preotul, au incercat sa fenteze sistemul, iar atunci a inceput prigoana. “La inceput, am primit autorizatie pentru reparatie capitala. Capela functiona in casa care a fost aici din 1941. Asta se intåmpla prin luna martie 1989” isi aminteste parintele Puiu. Cu actele de reabilitare a capelei la dosar, variesenii s-au apucat de construit biserica noua. nsa vestea a ajuns la urechile comunistilor din Timisoara. Rezultatul: controalele au devenit ceva obisnuit, iar Mihai }eperdel de la Departamentul Cultelor, era dusmanul public numarul unu. “}i-ajunge o camera”, a tipat acesta la preotul Puiu, de fata cu tot satul. Credinciosii din Varias n-au uitat, mai ales ca parohul din comuna a incasat zeci de amenzi. “Prima oara mi-au dat 6.000 de lei, pentru ca n-am respectat ordinele. Apoi inca 3.000 de lei pentru pilonii de la turn si alte 3.000 pentru ca am largit cu doi metri biserica”, isi aminteste parintele din Varias. Banii trebuiau platiti din buzunarul propriu, iar salariul era putin peste 2.000 de lei. “Lucram la Timisoara, la Bega. A venit la mine si mi-a spus ca a primit 6.000 de lei amenda. Eu i-am spus sa se potoleasca ca-l baga astia la puscarie. {titi ce mi-a spus? Ca-s pline inchisorile de preoti si ca n-ar fi primul dupa gratii”, zice unul dintre varieseni, Puiu Virica. Asa a prins visul preotului contur, cu toata opozitia regimului.
Cu doar cåteva luni inainte de Revolutie, la Varias a ajuns un “echipaj” de la Timisoara, condus de Mihai }eperdel. Alaturi de acesta venisera Ioan Domocos si Ilie Sårbu - la vremea respectiva consilier la Mitropolia Banatului (n.r. – acum candidat la Consiliul Judetean Timis din partea PSD). ntåmplarea e povestita cu litere de-o schioapa pe peretii bisericii din Varias. “n urma reclamatiei lui Anescu Ioan, dupa ce a fost trasata fundatia au venit in inspectie Domocos, }eperdel si Sårbu de la Mitropolie. Discutiile au fost dure. }eperdel a tipat la mine si a stricat cu piciorul traseul fundetiei, amenintåndu-ma cu puscaria. Tot ei nu ne-au lasat sa zidim biserica cu altarul spre rasarit. Nemairabdånd teroarea counista, i-am blestemat” scrie in hrisovul din biserica, intitulat “Pisanie de neuitat”.
Preotul care a construit biserica spune ca povestea a ramas pe perete påna in zilele noastre, pentru ca toata lumea trebuie sa stie ce s-a intåmplat, mai ales ca Ilie Sårbu, este acum candidat la presedentia Consiliului Judetean Timis din partea PSD. “Ilie Sårbu era consilier la Mitropolie. Bani nu ne-a dat niciodata. Tot spunea ca nu are”, a mai povestit preotul Puiu.
DesI au trecut aproape 20 de ani de la intåmplarea cu pricina, oamenii nu i-au uitat pe cei care au fost impotriva lacasului de cult “Ce sa mai zicem noi acum? Tot ce trebuia zis e scris pe peretele bisericii. N-o sa-i ajute Dumnezeu lui Ilie Sârbu pentru ce-au facut”, zice Traian Blaju, om din sat, care a pus umarul la ridicarea bisericii.
Desi multumiti ca au o biserica, credinciosii din Varias sunt suparatI ca aceasta nu este conform canoanelor. “Eu zic multam ca avem si asa, dar nu e cu altarul spre rasarit, cum se face. Noi suntem spre nord. La noi si la catedrala din Timisoara e la fel”, zice Ilie Scundea, epitropul bisericii din Varias.

Pisania acuzatoare si-a facut efectul?
In 2004, in timpul unei partide de vanatoare, Ilie Sarbu a fost impuscat in zona inghinala, in timpul unei partide de vinatoarea organizata cu tovarasii din PSD la Bolovani.

Niciun comentariu: