27 aprilie 2009

ATENTIONARE I.R.S.A.: COD PORTOCALIU DE CUTREMUR

Dupa cutremurul de sambata, ieri (duminica) a avut loc un nou cutremur in zona Vrancea. De aceasta data, a fost un cutremur de mai mica intensitate (3,2 grade pe scara Richter) insa el s-a produs la suprafata (adancime 5 km), ceea ce poate fi interpretat ca un semn ca vor mai exista si alte miscari seismice. imediat dupa acest nou cutremur, Institutul Roman de Seismologie Aplicata (IRSA) a postat pe siteul sau o atentionare sesmica "cod portocaliu de cutremur" pentru zona Vrancea. Conform specialistilor, <<Portocaliu - arata o acumulare de energie care poate fi declansata de conditii exterioare zonei (de exemplu "luna plina" favorizeaza producerea seismelor). Se asteapta intr-un interval de 2 - 5 zile producerea unui seism mai mare ( 4 - 4,8 Richter ) care poate declansa "alarma" sistemului de avertizare FOTON cu un sunet scurt pe pager. Stresul tectonic se poate elibera si sub forma a 2-3 seisme mai mici de 4 grade dar de adancime>>.
Avertizarea IRSA a fost completata de cea a lui Ioan Istrate, care pe blogul sau a postat pe 26 aprilie a.c. doua mesaje: <<Vibratiile au crescut de la “slab” la “mediu”. Inseamna ca va fi un eveniment in viitorul apropiat. In momentul de fata, nu se indeplinesc conditiile marelui cutremur>> si <<In momentul de fata nu se indeplinesc conditiile marelui cutremur. Este posibil sa mai fie un cutremur in urmatoarele 2-3 zile, dar magnitudinea lui nu v-a depasi 5,5 grade. Daca apar schimbari importante va voi anunta>>.
P.S.: IN MAI 2004, IN CALITATE DE REDACTOR SEF AL COTIDIANULUI "MONITORUL NATIONAL", AM TRIMIS UN COLEG DIN REDACTIE SA FACA UN INTERVIU CU IOAN ISTRATE PE TEMA UNUI POSIBIL CUTREMUR DE PAMANT IN ROMANIA. ATUNCI, PREZICATORUL I-A DECLARAT COLEGULUI MEU CA VA AVEA LOC UN CUTREMUR DE PAMANT IN ROMANIA IN DATA DE 25 OCTOMBRIE.
EU UNUL AM FOST EXTREM DE CIRCUMSPECT VIZAVI DE PREDICTIILE LUI ISTRATE, DAR AM PUBLICAT MATERIALUL. CULMEA, PE 27 OCTOMBRIE 2004 A FOST UN CUTREMUR DE PAMANT IN ROMANIA, CARE A AVUT O MAGNITUDINE DE 6 GRADE PE SCARA RICHTER. FARA COMENTARII.

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu e nevoie sa aprobi ce scriu, doar sa citesti, ce spui tu aici sint niste aiureli, fara fundament stiintific. te faci de ris, sustinind ca istrate a prevazut un cutremur si ca irsa are cod portocaliu. irsa e pe portocaliu 99% din timp. incearca si citeste pe siteurile dedicate, atit din romania cit si din strainatate, si nu mai pune botul la toate facaturile.