14 octombrie 2009

KLAUS JOHANNIS SI-A AMINTIT IN 2007 CA AVEA CONTURI BANCARE CONSTITUITE IN 1990


Nominalizat la functia de prim-ministru, primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, este prezentat opiniei publice drept un personaj "curat", gospodar si foarte eficient. Nimeni nu neaga abilitatile edilului sibian, insa domnia sa are obligatia -inainte de a conduce destinele romanilor - de a explica anumite "omisiuni din declaratiile sale de avere. In ianuarie 2008, pe cand lucram la cotidianul Interesul Public, am publicat o ancheta care demonstra ca domnul Johannis s-a incurcat in averea personala. In mod normal, ANI - institutia care ar trebui sa se ocupe de averile alesilor si demnitarilor - ar fi trebuit sa se autosesizeze. Numai ca la vremea respectiva nimeni nu a zis nimic. Acum, inainte de a depune juramantul, domnul viitor premier are obligatia de a explica dezvaluirile publicate de "Interesul public". Redau mai jos ancheta din cotidianul amintit.

************************************************************

Primar al Sibiului in ultimii opt ani, Klaus Werner Iohannis este un personaj controversat. Subiect al unor scandaluri imobiliare, transformate la un moment dat in dosare penale, Iohannis pare sa aiba din nou probleme cu legea. Motivul: atunci cand si-a completat declarat iile de avere, primarul sibian s-a incurcat in calcule si date, savarsind o serie de „nazdravanii“ pedepsite de Codul Penal. Reporterii cotidianului „Interesul Public“ au descoperit ca primarul Iohannis a omis in ultima declaratie de avere depusa la finele anului 2007 sa dezvaluie toate sumele de bani care l-au ajutat la cumpararea, in cursul anului trecut, a doua imobile. Mai mult, edilul si-a amintit brusc in ultima declaratie de avere ca detine doua conturi bancare pe care a omis sa le aminteasca in precedentele declaratii depuse in iulie 2004.

Conform declaratiei de avere depuse la finalul mandatului 2000-2004 (inregistrata sub nr. 39900/01.07.2004) si celei depuse la inceputul de mandat 2004-2008 (inregistrata sub nr. 40152/05.07.2004), primarul municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, a bifat in declaratia sa de avere un teren agricol (0,5 hectare dobandit in 1992), trei apartamente (1997 - 54,47 mp, cota 1/2; 1999 - 41,5mp, cota 1/4; 2001 - 128,5 mp, cota 1/2), o casa de locuit (1992 - 21,6 mp, cota 1/8) si un cont de 30.000 euro a carui data de constituire n-a fost facuta cunoscuta. Desi a omis sa precizeze valoarea de impozitare a terenului agricol detinut, un calcul sumar arata ca doar valoarea de impozitare a imobilelor detinute de Iohannis se ridica, la data de 05.07.2004, la valoarea de 1.446.424.843 lei vechi.
Surprinzator, la finalul anului trecut, edilul sibian depune o alta declaratie de avere, in care se da de gol ca la momentul completarii declaratiilor de avere depuse in iulie 2004 a savarsit infractiunea de fals in declaratii publice, prevazuta de art. 292 Cod Penal. Astfel, in declaratia de avere depusa in 04.12.2007 (inregistrata sub nr. 162873), Iohannis mentioneaza, la capitolul „Active Financiare“, ca detine trei conturi, dintre care doua, unul de 4.062 USD si altul de 19.060 euro, datand din 1990, respectiv 2003. De ce nu a bifat edilul sibian aceste doua conturi in declaratiile de avere depuse in 2004? Este o intrebare la care edilul sibian trebuie sa raspunda.

Iohannis trebuie sa explice provenienta a 34.570 RON
Insa aceasta nu este singura intrebare la care Klaus Werner Iohannis trebuie sa gaseasca un raspuns plauzibil. In primul rand el trebuie sa explice de unde a avut banii necesari ca sa achizitioneze in anul 2007, pe numele sotiei, doua case de locuit a caror valoare totala este de 110.639,30 RON, in conditiile in care veniturile sale cumulate obtinute anul trecut (excluzandu-le pe cele ale sotiei, deoarece acestea nu au fost precizate) au fost de numai 76.070 RON (venituri din salarii - 40.368 RON, venituri din cedarea folosintei a doua imobile - 35.702 RON). Astfel, daca tragem linie si adunam, rezulta ca primarul Sibiului nu poate explica cum a realizat diferenta de 34.570 RON, in conditiile in care nu mentioneaza ca a apelat la vreun imprumut. Explicatia diferentei ar putea veni din salariul obtinut de sotia sa, profesor la Colegiul „Gheorghe Lazar“ din Sibiu. Insa este greu de crezut ca veniturile anuale obtinute de aceasta din salarii ar fi egale cu suma de bani a carei provenienta nu este explicata de catre primar. Si daca am presupune totusi ca diferenta neexplicata de primar, adica 34.570 RON (echivalent a 2.880 RON/luna, salariul imposibil pentru un profesor de liceu), ar proveni din salariul anual obtinut de sotia sa, e imposibil de crezut ca primarul Sibiului nu a cheltuit un an de zile niciun leu pentru a se intretine si a acceptat sa-si dea toata agoniseala dintr-un an, obtinuta din salarii si chirii, doar pentru a achizitiona doua case. Asta din cauza ca numai cu aer nu se poate trai...

Probleme cu... moneda
Primarul ar avea totusi o posibilitate sa explice provenienta diferentei „buclucase“: prin vanzarea terenului de 0,5 ha teren agricol, care desi apare bifat in declaratiile de avere din 2004, este inexistent in declaratia de avere depusa in 2007. Insa o asemenea gaselnita nu sta in picioare, din cauza ca primarul sibian si-ar pune singur latul de gat, atata vreme cat nu a bifat in ultima declaratie de avere faptul ca a obtinut vreo suma mai mare de 1.000 euro din instrainarea unui bun imobil. Un alt aspect extrem de interesant legat de declaratiile de avere depuse de primarul Sibiului il reprezinta sumele pe care acesta le are in conturi. Spuneam anterior ca in declaratiile de avere depuse in iulie 2004 Klaus Werner Iohannis bifase un cont de 30.000 de euro. Surprinzator, in declaratia de avere din decembrie 2007, contul de 30.000 de euro se transforma intr-un cont de... 30.000 RON.

Primarul e ocupat cu Forumul German
Reporterii cotidianului „Interesul Public“ au incercat ieri sa ia legatura telefonic cu primarul Sibiului pentru a obtine de la acesta un punct de vedere referitor la „nazdravaniile“ din declaratiile sale de avere. Cu toate insistentele noastre, Iohannis nu a fost de gasit, el fiind plecat din primarie toata ziua la Forumul German.

Ce spune Codul Penal
Art. 292 - Falsul in declaratii: Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecint e juridice pentru sine sau pentru altul, atunci cand potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 145 - Public - prin termenul public se intelege tot ce priveste autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de interes public, precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

(articol preluat din cotidianul national INTERESUL PUBLIC, www.interesulpublic.ro)

Un comentariu:

Marius Mina spunea...

Daca citezi din "interesul public" e mai mult decat clar. cred ca-ti meriti porecla data de basexu.